torsdag 28 januari 2010

Melodifestivalgalet i Ö-vik



Längtar, längtar, lääängtar till Melodifestivalen. Ska bli så himla roligt. På fredagen går vi med barnen på genrepet. Det tror jag barnen kommer uppskatta.
Sen på lördag blir det riktigt festivalyra för mig och min man. Då vi klär oss i glitter och paljetter, fast vi har inte riktigt enats om vem som passar i vad än. Hihi!! ;)
Vi får underbart trevligt sällskap oxå, kommer bli kanonkul! Och den där Måns är ju inte helt fel att titta på heller. "Najs" så att man dregglar lite faktiskt!
Håll utkik på tv efter nåt glittrigt, kan ju vara JAG......eller min MAN!! Haha!! ;)

På latsidan



I mitt nästa liv skulle jag vilja vara en katt. Tänk att bara kunna komma och gå som man vill. Äta, sova, äta, sova.....och så är det nån som strycker och kliar en om man kurrar lite grann. Hur härligt som helst.
Det här är våra mys pojkar, Azlan & Tiger, som älskar att gosa. Dem kan inte vara ifrån varandra. Azlan, den svart/vita det är mammas pojke det. Tiger den randiga det är Viktors katt. Viktor kan inte sova om inte Tiger går och lägger sig uppe hos honom i hans loftsäng. Dem säger ju att katter gillar att ligga högt upp, så den sängen är ju utmärkt. Azlan han brukar ligga uppe på vår hylla i tv-rummet. Kul med en svart katt på en vit hylla. NJä inte precis!! Men vad gör man inte för sina katter. ;)

onsdag 27 januari 2010

"Lilla" Shopparen




Detta är den mindre modellen jag sytt av mina tygväskor. Passar för den lilla shopping rundan eller den "lilla" shopparen.
Har gett bort denna väska till en tjej som fyllt stora damen, 3-år!!. Hoppas den blir uppskattad. Vändbar modell som har randigt tyg på ena sidan, rosa på den andra och med gul snedslå. Gullig väska som passar åt en söt tjej. Den får hon nog hålla hårt i så inte hennes mamma "lånar" den, för hon kastade en gillande blick på den. ;)
Grattis!!!
Tack för ett mysigt kalas med supergod mat och tårta! Alltid lika trevligt att träffa er. :)

tisdag 26 januari 2010

Sockerkaks kalas



Nu har jag bakat en sockerkaka så jag kan bjuda gubbarna på vinden. Alltså snickarna. Lät ju som om jag hade tomtar på loftet. Haha! Tokigt! Vart rätt nöjd med höjden på kakan iaf. Sockerkaksformen har jag fått av mamma. Självklart ett underbart loppisfynd och världens bästa oxå för den delen. Funkar utmärkt med handtaget, fattar inte varför det inte finns på dagens formar. Skitsmart! Receptet på kakan finns i Vår kokbok.

Dreggel, dreggel!



Den här dregglisen satt jag och klippte ut medans jag försökte avnjuta en film i går kväll. Sakta men säkert växte den fram till en dregglis. Nu är det bara att sy ihop den och sen sätta knappar. Lite roligt tyg som jag hittat på en tyg-loppis i höstas. Symaskinen fick jag i sommras av min kära lilla mamma på min 30-årsdag. The best gift ever!! Förutom superstrykbrädan och superångstationen jag fick av min man. Romantiskt för vissa iaf. ;)

Mina hemligheter finns hos Betty Boop



I min Betty Boop bok finns alla mina idéer på olika projekt som man önskar att man hade tid till. Tänk att få gå in i en butik med ett hav av tyger och bara plocka åt sig vad man ville och sen bara sy i flera dygn i streck. Underbart! Men det är ju en dröm, förstås!! Kommer nog aldrig riktigt finnas tid eller ork till det. Men jag njuter av de stunder jag sitter vid symaskinen. ;)

En misslyckad mössa



Försökte mig på att sy en mössa. Jag äger inte en mössa och kommer nog behöva en nu när det nalkas snöstorm. Säger iaf experterna. :/ Först ritade jag ett mönster. Jag trodde att jag hade tänkt ut allt så bra in i minsta detalj. Men så var dock inte fallet. Tror sanneligen att jag sprättade upp faanskapet 5 gånger. Fodrade med svart fleece för det är ett sånt tunt trikåtyg. Detta är iaf resultatet, skam den som ger sig. Kanske går bättre nästa gång. ;)

söndag 24 januari 2010

Vindsröjning




Hela helgen har vi röjt på vinden för att göra plats åt snickare som ska bygga ett rum åt vår äldsta son. Vi är nu i behov av mera utrymme då vi har lilla Tia som måste få ett rum för sig själv att ha sina leksaker på. Kan ju bara säga att det var både ett h-vete, men även det roligaste jag gjort på länge, att städa vinden. Hittade en massa dagböcker som jag skrivit när jag var yngre. Man kan säga, i det stora hela, att mitt hjärta var väldigt splittrat under tonåren, hahaha! Jag var typ kär i en ny kille varje vecka, men hade sällan nån. Men tur var väl att jag hittade den rätte då, min man.
Man får panik över hur mycket saker man samlat på sig under dessa år vi varit tillsammans (snart 13) är ju som att vi "hamstrat"!! Men nu är det iaf undanröjt och prydligt lagt i lådor och markerat vad som är i varje låda, noggrant! Igår hade vi besök av bästa svägerskan och hennes familj. Blev pizzabak för 3:e dagen i rad. Fick panikstäda hela huset efter allt vi dragit ned från vinden. Men nu är det fint iaf. Håller väl sådär 1 dag på sin höjd.
Just nu i denna stund står det två ställningsarbetare utanför fönstret och arbetar. Sen är det bara att vänta på att snickar-Lennart och hans lärling kommer och ska börja hammra. Jag har lovat att bjuda på 9.00-kaffet, så det blir trevligt med lite sällskap. ;)

fredag 22 januari 2010

Mössa, vantar & dreggel



Tia i vagnen med mössa, vantar och dreggel-lapp som är sytt i ett vitt trikåtyg med bruna mönster. Gjorde en ganska hög mudd på vantarna i brunt så att dem skulle sitta bättre. Fodret är matchande brunt på alla tre.

Mönster: Egenritat på mössa och vantar.
Sprättade upp en dreggel-lapp
som jag köpt, för att kunna rita
av mönstret. Man får inte vara dum,
den kostade ju bara typ 29:- ;P

Fynd



Har idag varit och fyndat lite tyg. Blev en 1 meter vaxduk med hjärtan för 25:-, som är tänkt till haklappar till Lilla Tia. Sen den svarta med blommor är vaxduk som är mer som tyg och kostade 49:-/m och det kan ju bli en bra necessär kanske, båda inköpta på ÖoB. Den rosa fleece filten är fyndad på Rusta för 29.90:-. Kan komma till använning vid lite sy till flickorna.

Nu kliar det i fingrarna! ;)

Pizzafredag i hela Sverige




Nu är det fredag och det betyder pizza, i nästan hela Sverige tor jag rakt. Baka egen hemgjord pizza är väl ändå det bästa. Dem blir underbara om man har en pizzasten i ugnen. Nästan så att man kan starta eget. Hihi!! Enda nackdelen är väl att man får vänta en del på sin tur och sen kan man inte ääta alla samtidit. Man kan ju göra en enda stor pizza, men jag har kräsna individer i mitt hem. Så om det slinker över en räka eller oliv på den andres sida, vore en ren katastrof. Ett tips är oxå att göra pizzabotten av sconesdeg, det är jättegott. Kolla in Pizzarecept.com!

Italienskt är squisita



Tomat- & Mozzarellasallad

Ingredienser
10 bufféportioner
2 påsar Galbani mozzarella à 125 g
5-6 tomater
50 g marinerade, soltorkade tomater
1 kruka basilika
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Låt osten rinna av, skär den i tunna skivor. Skiva de färska tomaterna och strimla de marinerade. Varva ost och tomatskivor på ett fat. Strö över basilikablad, peppar och marinerade tomater.

Mumsa på bara!

Necessär



Jag har ju tänkt länge att jag skulle ge mig på att sy en necessär, men det är det där med att sy en dragkedja. Har testat men blev inte så bra. Hittade en väldigt utförlig beskrivning här. Så nu jädrans ska här sys en necessär!

Sy en egen Mei Tai




Har faktiskt funderat ett tag på att sy en egen Mei Tai. Jag har min Tricot Slen, men jag kan tycka att den är lite för mjuk och töjer ut sig nu när Tia blivit tyngre. Har hittat mönsterbeskrivningar till att sy en Mei Tai på nätet. Nu är det bara att försöka hitta något passande tyg. Kolla in här, här, här & här! Finns hur mycket som helst, sök bara på Mei Tai.

Snuttefilt



Sent igår kväll kunde min lilla dotter Tia inte sova. Så vi satte oss i köket och filurade. Vi kom fram till den här snuttefilten med bommulsband/lappar (snéslå). Tyget var lite svårt att sy i. Använde mig av en söm som heter våffelsöm, kanske var det som gjorde det blev lite bubbligt. Men det gjorde inte så mycket tyckte Tia. På framsidan är det ett liknande baddräktstyg, fast mjukare, och till baksidan använde jag en brun trikåtröja som jag klippte av. Vi tyckte iaf att den blev lite skojig och lapparna gick bra att få tag i mellan tummen och pekfingret tyckte Tia. Sen åkte dem ini munnen direkt. Roligt att den blev uppskattad!

Sy en tygburk



Hittade en rolig sida med sykurser. Där fanns då en video hur man syr en tygburk. Kolla in här!

torsdag 21 januari 2010

Klippdockor







Dem här fina klippdocks-uttrarna går att hitta på The Toy Maker, med passande kläder till. Roligt för barnen med föräldrars hjälp kanske. PDF-filer som bara är att skriva ut. En fördel om man har färgskrivare, men då även med färg i, det hade inte vi.

Knappar i överflöd



Här en en sida för den som älskar knappar lika mycket som jag gör. Etsy.com

ICA-kasse i tyg




Jag försöker vara så miljövänlig som möjligt. Kör en SAAB Biopower, källsorterar, handlar ekologiskt emellanåt, har även kommit på att Recycling Mum´s är ett bra sätt att återvinna fina barnkläder, även Rödluvan har mycket bra och sen att sy saker av gamla tyger som har blivit bortglömd sisådär en 30år. Det här tyget hittade jag och min mamma när vi var på en Loppis på en loge i sommras. Det var egentligen 6 stycken kappor som jag tror att jag betalade 50:- för alla. Sen har mamma tjatat på mig; -Du skulle ju ta och prova sy egna ICA-kassar. Ja ja ja, så jag gjorde det till slut. Inte alls svårt. Jag klippte isär en plastkasse och la ut på bordet för att sedan rita av mönstret. Jag hittade även en jättebra beskrivning på nätet hur man skulle gå till väga för att få ihop allt. Men denna beskrivning är med foder, kanske lite överkurs, men fint blir det.

Loppis & Second Hand




Man kan ju verkligen hitta allt möjligt på Loppisar och Second Hand. I Love It!! Ibland hittar jag lite gamla roliga tyger som är kul att tillverka nåt fint av. Det här låg och drällde på en Loppis i höstas. Tycker det är fint med fåglarna, det gömmer sig även fjärilar om man tittar noga. Men jag har inte riktigt förstått vad det bruna är. Äpplen, eller vad tror ni? Den här väskan har tre innerfack. Ett för mobilen (iPhone storlek såklart), ett för läppglanset och det tredje får man stoppa shoppingkvittona i. Hihi!!

Egen designade tygväskor




Den här väskan ritade jag efter att ha tittat runt lite på nätet men inte riktigt hittat nån rolig men enkel modell. Har gjort den både i denna stora modellen (Pris 150:-), men har även en mindre (100:-). Foto på den lilla kommer senare. Det är matchande foder i alla väskor men inte innerfack i alla. Det kan göras efter önskemål. Själv tycker jag att man mest samlar på sig en massa strunt i dessa fack. Det enda facket som jag tycker behövs är väl för min älskade iPhone! ;) Sen tycker jag det är både bättre och roligare att ha en liten necessär som man kan ta ur sin väska när man går till "damrummet". Även den kan ju vara av matchande tyg. Applikationerna som ser ut som stjärnor har några gamla knappar i mitten, som jag "hittat" i min lillasysters samling, som ger det där lilla extra roliga intrycket.

Häng barnen runt din hals


Måste bara komma med ett jättebra och lite roligt tips. Jag köpte för några år sen en bricka att hänga runt min hals med foto av mina barn. Dem finns att köpa hos Digital Holographics. Att rekommendera. Man kan ju göra på barnen, sitt älsklings husdjur eller kanske t.o.m sin egen man. ;) Det enda med deras hemsida är att deras bilder inte är lik resultatet du får hem i brevlådan, utan det är mycket finare. Kolla in! Kanske kan det bli en bra present till tex svärmor med en bild på barnbarnen.

Tjing!

Virkad korg



Denna lilla korg virkade jag en kväll när rastlösheten slog till. Min kära svägerska fick en virkad korg i födelsedagspresent i modell större. Den var fylld med smaskiga godsaker som Vin, ost, kex och vindruvor osv. Jag blev heltänd på idéen och ville ha ha ha. Då visade det sig att man kan köpa färdiga "Knitting kit´s". Dessa färdiga kit säljs av ett företag som heter FROSTA design. Det finns alla möjliga färger och former. Otroligt vackra. Men jag hade tyvärr inget mönster utan fick försöka klura ut själv hur det var virkat som. Bara för att jag hade lite tid över. ;) Mina flickor fick varsin liten korg i julklapp av sin farmor så jag tjyvkikade på dem. Kan säga att man skulle behövt ett mönster, iaf om man är en gröngöling som jag på att virka. Men skam den som ger sig. Jag använde mig av en tunn fleecefilt som jag inhandlat på JYSK för ca.14.90:-. Av den klippte jag en enda lång remsa och virade ihop till ett bamsenystan. Eftersom dessa kit innehåller nåt slags trikånystan så kan man ju även klippa sönder gamla t-shirtar eller dylikt. Blir bra stadga med lite tjockare än bara garn. Har hittat ett par tossor på FROSTA design som jag är sugen på, måste nog skriva upp dem på önskelistan.

Tjingeling!

Ögonlappar till "The One Eyed man"




Min man har en arbetskamrat som bara har ett öga, stackarn! Han använder ögonlapp för det öga han inte har nåt öga!? Ja alltså.....hmm...såklart!! I alla fall....han tyckte att dem lappar han använde inte framhävde hans "skönhet" riktigt så han bad mig sy några stycken. Ett skojigt projekt! Jag lånade en lapp som han hade och ritade av den och då även vart resåren var placerad. För att få lite stadga använde jag både ett tjockare tyg o ett mellanlägg, emellan fram och baksida. På baksidan blev det svart fleece som jag klippte av en filt som jag inhandlat på Rusta för 29,90:-. Då blev dem mjukt och skönt för ögat och inget som skaver. Jag nålade fast alltsammans och stoppade in resåren på utmarkerade ställen så att dem skulle passa för hans vänsteröga. Inmot ögat sitter ju resåren lite högre för att inte komma ner mot näsan och på utsidan sitter den lite längre ner. Man får prova lite på sig själv. Jag sydde applikationssöm runt hela för att resåren skulle fästa bra och för att det blir en bra stödkant. Hittade lite olika roliga tygbitar som ligger i lådorna här hemma. På en av dem (den helsvarta) broderade jag "Isolerare" på symaskinen (syns tyvärr inte på bilden), för det är hans yrke. Han blev blev tokkär i lapparna och beställde direkt 4 stycken till.

"Don´t mess whit The One Eyed Man"

Sy din egen Amningskudde







Resultatet av min egen amningskudde i tyg från Åhlens. Lite dålig bild tyvärr. Det enda jag kunde gjort lite bättre är väl att jag stoppade den för lite. Blev lite för mjuk. Så det kan ju vara en sak att tänka på. Bra om den är lite styvare för att få ett bra stöd vid amningen. Annars tyckte jag den har varit perfekt. Man knyter lätt ihop den för att både kunna bära med sig den på armen, som en liten väska. Men även för att sätta sin lilla bäbis i, men det funkar bara när dem är riktigt små och inte kan röra sig så mycket. Mina större barn har även haft användnig för den, jag oxå när jag ligger och slappar i soffan. Skön att vila sig mot eller att stoppa mellan knäna, som vissa gravida har ett behov av. ;) Även ett bra stöd när bäbisen ska lära sig att sitta, ett lite ramla-bakåt-skydd!!






Mönsterbeskrivning till amningskudden

Måtten är alltså 30 cm på bredden och 80 cm på vardera "långsida". Stropparna gör man hur långa man vill, men ca 50 cm blir ganska bra till dem.

Du behöver:
* Ett gammalt lakan
* Valfritt, snyggare yttertyg, ca 1,5 meter
* En dragkedja till ena yttersidan på yttertyget.
* En stor tallrik, gärna 35 cm i diameter, men inte större
* ca 30 liter stoppning

Så här gör du:
1. Tvätta tygerna i 60 grader innan du börjar sy i dem.
2. Stryk tygerna så att de blir alldeles släta
3. Vik lakanet dubbelt och nåla ihop det (så det inte glider när du klipper eller ritar).
4. Rita upp mönstret direkt på tyget. Hörnen låter du vara vinkelräta.
5. Runda av hörnen med hjälp av tallriken.
6. Nåla utmed kanten.
7. Lägg en cm sömsmån runt hela mönstret och klipp ut.
8. Sicksacka kanterna.
9. Sy ihop kudden, men lämna en liten öppning i böjen.
10. Vänd påsen ut och in så att rätsidorna kommer utåt.
11. Fyll kudden med stoppning. Inte för hårt, för då går den inte att knyta ihop, och den smarta babysitterfunktionen försvinner. Å andra sidan töjer sig tyget något när du använder kudden och med för lite fyllning blir kudden slapp och ger inte mycket stöd. Lagom alltså.
11. Sy igen stoppningshålet för hand.

Fodralet syr du på precis samma sätt som innerkudden, men tänk på följande:
* Att inte glömma "stropparna", som gör att kudden går att knyta ihop. Klipp en tygbit i fodraltyget på 4x20 cm. Sicksacka kanterna, vik tygbiten dubbel och ha en cm sömsmån. Sy ihop. Nåla fast den i ändarna på kudden samtidigt som du nålar ihop tyget (punkt 5). Känns det krångligt så blir kudden nästan lika bra utan knytband.
* Sätt blixtlåset på ena yttersidan.

Klart!

Material: Flerfärgat bomullstyg (inköpt på Åhléns)
Mönster: Hittat på internet
Tid: Hmm....kommer inte ihåg. Men nån timme tog det. Men lätt att sy. Dragkedjan lite trixig men det var bara för att jag aldrig sytt i en förut. ;)

onsdag 20 januari 2010

Börja blogga!!


Ja men det här känns ju spännande, BLOGGA!!! Hur gör man egentligen? Det är väl lite som att öppna sin dagbok för världen eller? Kanske bara den fina, underbara, romantiska, felfria delen av dagboken. Men alla bloggar ju, tex alla perfekta, felfria, snygga, smala, super-kändis-mammor som har all tid i världen?! Själv följer jag ingens blogg men har väl varit in och gluttat lite på några.

Mest blir det Mode-, Smycken-, Barnkläder- och Sy-bloggar för det är mitt stora intresse och man få mycket idéer o inspiration. Men då tänkte jag att kanske en 30-årig, 3-barnsmamma ska ta sig i kragen och börja blogga oxå. Tycker om att sy och vara med min lilla dotter Tia som snart blir 7 månader. Shit vad tiden går snabbt och inge smalare har man blivit på dessa månader heller. Snarare tvärtom!! ;/

Familjen tar hela min fria tid, ja just det den fira tiden, nä den finns inte så mycket. Så alltså....familjen är min fritid. Jag älskar min man och mina underbara barn. Viktor, 9 år, som jag och min man fick när vi endast var 21 år, han är mammas hjälte som hjälper mig att döda spindlar när dem attackerar mig. Han spelar el-gitarr så att fönstren skallrar och gillar allt som har med teknik att göra. En riktigt tänkare. Amanda, 7 år, vårt älskade, omöjliga busfrö som har en räv bakom örat. Hon är klipsk som få och tror att hon kan lura sin mamma. Och det kan hon....ibland iaf. ;) Lite av en prinsessa med skit mellan naglarna kan man säga. Tar ungefär 3 sek. att skita ner eller göra sönder nya kläder för henne. Kan ju bara nämna att hon har klippt grannens dotter i håret en sommar. Flickans pappa gav mig svarta ögat, behöver jag säga mer än att jag var beredd på att flytta till annan ort. Tia (Prinsessa på grekiska), vår minsting, är vår lilla troll-jänta och har hunnit bli stora damen som kan sitta, göra roliga ljud med munnen som tex. att köra bil så att dregglet sprutar. Hon är driftig och kommer nog bli en hand full när hon blir större. Kul?! Vi umgås hela dagarna och bara har det myyyysigt!! I Love vara mammaledig!!

Vi bor i ett litet litet hus i en liten liten stad som heter Örnsköldsvik, Ö-vik eller om man så vill "Foppaland". Jag och min man, Mattias, träffades första gången i 6:e klass då jag flyttade tillbaka till Ö-vik. Vi gick i samma klass ända till 9:an och umgicks i samma kompisgäng, men inte förrän 2:a året på gymnasiet blev vi ett par. Även om han hade lite invänningar i början. Men nu har vi iaf varit tillsammans i snart 13 år och varit gifta i 3, så det vart nog inte så dumt ändå. ;) Oj nu är det nån som ropar; -Mam mam mam!! Bäst att ta upp henne och gosa skiten ur henne.

Tjingeling så länge!!