torsdag 21 januari 2010

Sy din egen AmningskuddeResultatet av min egen amningskudde i tyg från Åhlens. Lite dålig bild tyvärr. Det enda jag kunde gjort lite bättre är väl att jag stoppade den för lite. Blev lite för mjuk. Så det kan ju vara en sak att tänka på. Bra om den är lite styvare för att få ett bra stöd vid amningen. Annars tyckte jag den har varit perfekt. Man knyter lätt ihop den för att både kunna bära med sig den på armen, som en liten väska. Men även för att sätta sin lilla bäbis i, men det funkar bara när dem är riktigt små och inte kan röra sig så mycket. Mina större barn har även haft användnig för den, jag oxå när jag ligger och slappar i soffan. Skön att vila sig mot eller att stoppa mellan knäna, som vissa gravida har ett behov av. ;) Även ett bra stöd när bäbisen ska lära sig att sitta, ett lite ramla-bakåt-skydd!!


Mönsterbeskrivning till amningskudden

Måtten är alltså 30 cm på bredden och 80 cm på vardera "långsida". Stropparna gör man hur långa man vill, men ca 50 cm blir ganska bra till dem.

Du behöver:
* Ett gammalt lakan
* Valfritt, snyggare yttertyg, ca 1,5 meter
* En dragkedja till ena yttersidan på yttertyget.
* En stor tallrik, gärna 35 cm i diameter, men inte större
* ca 30 liter stoppning

Så här gör du:
1. Tvätta tygerna i 60 grader innan du börjar sy i dem.
2. Stryk tygerna så att de blir alldeles släta
3. Vik lakanet dubbelt och nåla ihop det (så det inte glider när du klipper eller ritar).
4. Rita upp mönstret direkt på tyget. Hörnen låter du vara vinkelräta.
5. Runda av hörnen med hjälp av tallriken.
6. Nåla utmed kanten.
7. Lägg en cm sömsmån runt hela mönstret och klipp ut.
8. Sicksacka kanterna.
9. Sy ihop kudden, men lämna en liten öppning i böjen.
10. Vänd påsen ut och in så att rätsidorna kommer utåt.
11. Fyll kudden med stoppning. Inte för hårt, för då går den inte att knyta ihop, och den smarta babysitterfunktionen försvinner. Å andra sidan töjer sig tyget något när du använder kudden och med för lite fyllning blir kudden slapp och ger inte mycket stöd. Lagom alltså.
11. Sy igen stoppningshålet för hand.

Fodralet syr du på precis samma sätt som innerkudden, men tänk på följande:
* Att inte glömma "stropparna", som gör att kudden går att knyta ihop. Klipp en tygbit i fodraltyget på 4x20 cm. Sicksacka kanterna, vik tygbiten dubbel och ha en cm sömsmån. Sy ihop. Nåla fast den i ändarna på kudden samtidigt som du nålar ihop tyget (punkt 5). Känns det krångligt så blir kudden nästan lika bra utan knytband.
* Sätt blixtlåset på ena yttersidan.

Klart!

Material: Flerfärgat bomullstyg (inköpt på Åhléns)
Mönster: Hittat på internet
Tid: Hmm....kommer inte ihåg. Men nån timme tog det. Men lätt att sy. Dragkedjan lite trixig men det var bara för att jag aldrig sytt i en förut. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar